Ocet jabłkowy to nieco zapomniana, zarówno w kuchni jak i w diecie, substancja o wielu ciekawych właściwościach. Stosowany przede wszystkim jako dodatek do sałatek i innych potraw, może być również skutecznym środkiem sprzyjającym odchudzaniu.
Na wstępie warto dodać, że ocet nie zadziała jak cudowna tabletka i nie zredukuje tkanki tłuszczowej bez naszej aktywności fizycznej i zaangażowania. Pomoże jednak zahamować łaknienie i utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. W swoim składzie ocet jabłkowy posiada flawonoidy, beta-karoten i polifenole – substancje odpowiedzialne za przeciwdziałanie wolnym rodnikom, przyspieszające spalanie tłuszczu oraz usprawniające metabolizm. Nieprawdą jest jednak fakt, że dzięki octowi jabłkowemu schudniemy błyskawicznie. Spadająca masa ciała wynika jedynie z jego odwadniających właściwości, którym wręcz należy zapobiegać, uzupełniając płyny i pijąc 1,5-2 litrów wody mineralnej dziennie.
I jeszcze jedna uwaga na koniec – szukajmy naturalnych produktów. Czasami lepiej za nie zapłacić więcej, a korzyści będą szybciej widoczne.